48. Midwinterfestival Grubbehoeve “24Hours of Hope”

grubbe-2348435

grubbe-2348435

*MIDWINTERFESTIVAL “24HOURS FOR HOPE”

“Op zaterdag 21 en zondag 22 december organiseren bewoners uit Grubbehoeve en de omliggende buurt met elkaar een klein midwinterfestival ’24Hours for Hope’ voor Grubbehoeve en omgeving. Centraal element is een yurt op het maaiveld. Een yurt is een traditionele tent uit Mongolië. Het publiek zit in een cirkel en er worden verhalen verteld, gezongen en muziek gemaakt. Het festival bevat een grote variëteit aan woorden, klanken, beelden, smaken en geuren uit verschillende windstreken en tegelijkertijd uit Grubbehoeve en directe omgeving.

Het festival start op zaterdag 21 december om 18:00 uur buiten met o.a. steelbandklanken en een voorstelling ‘The Drunken Unicorn and the Crazy Cat’ van vuuracrobate Klavdia Teretai. Aansluitend vertelt Daan Dekker over de hoop van Friedrich Nassuth, stedenbouwkundige die de Bijlmer ontwierp. Hij interviewt buurtgenoten, waaronder schrijver Chris Polanen. De avond wordt afgesloten met muziek van Sanavi, twee meester-improvisatoren uit resp. de Indiase traditie en de Jazz en Noord-Afrikaanse roots.

De zondagochtend begint rustig met yoga onder de titel ‘Midwinter zonnegroet’ en aansluitend een viering door Hemelsbreed en rond het middaguur een Indonesische lunch. Rond half twee begint de overgang naar middaggedeelte met klankschalen door Ilonka van Gog.

Vanaf twee uur staat het vertellen van verhalen centraal. Vrouwen met verschillende achtergronden vertellen hoe ze thuiskwamen in de Bijlmer. De Antilliaanse talkshowhost Hendrik Juliana gaat in gesprek met o.a. Don Ceder over schulden en geeft een luchtige en optimistische draai aan dit zware onderwerp. In een kort literair intermezzo ‘Bijlmerliedjes’ vertelt schrijfster Diana Tjin over haar boek, zingt Amaria een soul-liedje en draagt Sydney Lowell poetry voor. Daarna gaan actieve buurtbewoners en stadsgenoten met elkaar kritisch in gesprek over een duurzaam Grubbehoeve.

Vanaf 14:00 is er de mogelijkheid om workshops te volgen bij Plek enZO of in de Museumzaal van Bijlmer Museum. Bij de workshop van Doe het niet zelf werk je kortstondig samen met mensen die je wel of niet kent en lost elkaars vragen en uitdagingen op. In de workshop van Inkr8 leer je hoe je door goed te luisteren voorkomt dat een verschil van inzicht een conflict wordt. Om 16:00 start een workshop story-telling verzorgd door Concreateproductions.

Vanaf 13:00 is er een apart kinderprogramma dat rond 16:30 eindigt met een Lichtjespad rond Grubbehoeve. De middag wordt afgerond met soep bij de Yurt, verzorgd door Resto VanHarte Amsterdam. Ook vinden er korte optredens plaats van African Gospel en het Groot Geerdinkhofkoor en korte performances door We The People

Het volledige programma is te vinden op www.grubbehoeve.nl

Het buurtfestival is ontstaan als een bewonersinitiatief uit de Collectieve Ruimte Grubbehoeve ‘Bijlmermuseum vh De Nachtegaal’ en samenwerkingspartners Hemelsbreed en Concreateproductions. Het bouwt voort op het de ideeën en de contacten die zijn ontstaan gedurende de Creatieve Zomerweken Grubbehoeve, een project dat mogelijk werd gemaakt door Fonds voor Zuidoost en dat door steun van Gemeente Amsterdam Zuidoost uit kon groeien tot een podium voor talent uit met name de EGK-buurt. Daarmee is ‘Bijlmermuseum vh De Nachtegaal’ klaar om vanaf 2020 weer een plek van betekenis voor Grubbehoeve en omgeving te worden.

Midwinterfestival ’24Hours for Hope’
Zaterdag 21 december 18:00 – 22:00 uur
Zondag 22 december 10:00 – 20:00 uur

Op diverse locaties in en rond Grubbehoeve:
‘Bijlmermuseum vh De Nachtegaal, Grubbehoeve 38
‘Plek enZO’, Grubbehoeve 48
‘Yurt’, maaiveld binnenhof Grubbehoeve

Informatie: info@grubbehoeve.nl
Toegang: gratis, reserveren is niet nodig, maar vol is vol, dus kom op tijd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *