Mensen maken zuidoost

Organisatie

De aanvragen die het Fonds voor Zuidoost ontvangt, worden beoordeeld door het buurtcomité. Dit buurtcomité bestaat uit personen, die wonen of werken in verschillende buurten van Amsterdam Zuidoost. Ze kennen hun buurt goed en zijn actief op zoek naar ideeën. De vergaderingen van het buurtcomité worden voorgezeten door de projectleider van Fonds voor Zuidoost.

Marsha Peters

Marsha Peters is freelance tekstschrijfster en studeert Fytotherapie (dat is een mooi woord voor Kruidengeneeskunde). Zij is de eigenaresse van Labelless – een lijn met natuurlijke huidverzorgingsproducten – en is met haar producten al gespot op een paar markten in Zuidoost. Geboren en getogen in 1104 dus veel love voor de buurt.

“Ik geloof in de potentie, het talent, de vindingrijkheid, creativiteit en bovenal de veerkracht van mensen in Zuidoost. De bedoeling van het Fonds voor Zuidoost is dat we op een laagdrempelige manier mensen met een tof idee kunnen helpen de buurt een beetje leuker, mooier, gezelliger, nog groener en leefbaarder te maken.”

Photo Credit: Studio Shei

Terence Oosterling

Terence Oosterling is geboren en getogen in Zuidoost en woont na een aantal jaren Amsterdam Oost weer in ‘zijn’ geliefde Zuidoost. Zijn hart gaat sneller kloppen wanneer hij actief kan bijdragen aan sociaal maatschappelijke initiatieven. Zo heeft hij in het verleden o.a. gratis hardlooptrainingen gegeven in het Gaasperpark en als vrijwilliger gewerkt in Ghana. Terence werkt als veranderkundig adviseur bij een gemeente en besteed zijn vrije tijd aan sport, kunst en cultuur.

“De voornaamste reden dat ik bij Fonds voor Zuidoost zit, is omdat ik anderen altijd wil ‘helpen’. Als het helpen ook nog eens zorgt voor verrijking en ontplooiing van (de bewoners van) Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, dan is het voor mij een win-win situatie.”

Lesny Heikerk

Lesny Heikerk is een actieve bewoner in Zuidoost die veel op het gebied van kunst, cultuur en welzijn heeft gedaan en nog steeds doet in Zuidoost. Als psycholoog gespecialiseerd in kinderen en jeugd ontwikkelt en voert zij verschillende sociaal-maatschappelijke projecten uit. Daarnaast is zij momenteel projectleider en ouder- en jongerencoach bij het Weekend College Amsterdam ZO en geeft zij bij de Jeugdtheaterschool Zuidoost theaterlessen.

“Geboren en getogen in Zuidoost, ligt mijn hart hier en bij alle talenten en mooie ideeën die buurtbewoners hebben om Zuidoost nog mooier en rijker te maken dan het al is. Als ik mijn bijdrage kan leveren bij het vervullen van deze mooie ideeën doe ik dit met de volle 100 procent. En daarom zit ik bij het Fonds voor Zuidoost om deze dromen en ideeën van buurtbewoners in vervulling te brengen en bij te dragen aan een Zuidoost dat onze harten nog meer doet verwarmen.”

Photo Credit: Studio Shei

Johannes van den Akker

Johannes van den Akker is als kloosterabt en ondernemer actief betrokken in Zuidoost. Het Kleiklooster is een spirituele en gastvrije plek in de K-buurt, waar o.a. dakloze gezinnen tijdelijk onderdak vinden. Hij houdt ervan om te ondernemen met idealen, zoals met het kloosterbier uit de Bijlmer van Brouwerij Kleiburg. Hij is graag op de hoogte van alle (en af en toe betrokken bij) nieuwe ontwikkelingen die er gaande zijn in Zuidoost.

“Het lijkt mij heel leuk om mijn netwerk in te zetten en uit te breiden in Zuidoost, zodat zoveel mogelijk mensen en bedrijven zich verbinden en herkennen in het fonds. Fonds voor Zuidoost is een ideale manier om de mooie ideeën die mensen hebben ook te laten gebeuren i.p.v. dat ze stranden in de aanvraagpapiermolen.”

Photo Credit: Studio Shei

Jamilah Blom

Jamilah Blom heeft als leerkracht op een basisschool in Zuidoost gewerkt. Nu werkt ze als docent pedagogiek op een hogeschool. Als docent maakt ze studenten bewust van hun rol in de superdiverse samenleving die Amsterdam heeft. Als moeder van twee kinderen die in Stadsdeel Amsterdam Zuidoost opgroeien vindt ze het belangrijk dat de kunst en cultuureducatie in zuidoost aanwezig blijft en zich steeds blijft ontwikkelen.

“Zuidoost is een prachtig stadsdeel. Er wonen zoveel mensen die mooie toevoeging kunnen zijn voor de cultuur en kunstensector. Mijn keuze om deel te nemen aan de Fonds voor Zuidoost is om de mensen in zuidoost een kans te geven hun mooie projecten te verwezenlijken. Hierdoor hoop ik ook een bijdrage te kunnen leveren om het stadsdeel voor de jeugd veelzijdig, uitdagend, leerzaam en interessant te houden.”

Johan Janssen

Geboren en opgegroeid in de Bos en Lommerbuurt, is 45 jaar geleden verhuisd naar de Bijlmer. Het ging niet geheel van harte maar na een half jaar wilde hij nooit meer terug. Eenmaal geen werknemer meer, stortte hij zich op de rijke cultuur van Zuidoost. Johan is op elk belangrijk gebeuren in Zuidoost te vinden. Hij maakt foto’s bij optredens van kawina groepen tot aan diverse culturele evenementen zoals het Black Magic Woman Festival.

“Een beetje overdreven misschien, maar ik zeg altijd dat er meer talent is in één vierkante kilometer Zuidoost, dan in de rest van Nederland bij elkaar, dus ja, natuurlijk wil ik meewerken aan Fonds voor Zuidoost.”

Photo Credit: Studio Shei

Pamela Salazar

“Mijn naam is Pamela Salazar en ik ben sinds enkele jaren actief als zelfstandig ondernemer (haarstylist/colorist). Ik ben zelf begonnen als huurder en heb momenteel een eigen plek in Zuidoost, een haarsalon genaamd In Pam’s chair.
Ik ben gespecialiseerd in het verven van donker en dik haar. Ik geef ook föhn/styling workshops en verhuur stoelen aan andere beginnende kappers.

Voor mij is er geen mooier stadsdeel in Amsterdam. Het feit dat ik deel uit mag maken van Fonds voor Zuidoost voor Stadsdeel Amsterdam Zuidoost geeft mij een volwaardig gevoel het juiste steentje bij te dragen aan de groei en bloei van ons stadsdeel. Mijn prioriteit ligt in het verbinden van de mensen en het verhogen van de samenhorigheid in de buurt. Bijzondere momenten ontstaan door momenten te organiseren waarop ze kunnen ontstaan.”

Ad Grool

“Ad Grool woont 20 jaar in Zuidoost na in bijna alle provincies te hebben gewerkt. Wat mij opvalt is dat elk gebied een eigen sfeer, cultuur, taal en gewoonten kent. Dat geldt natuurlijk ook voor Zuidoost, maar er is een belangrijk verschil met andere streken in Nederland. Zuidoost heeft niet één sfeer, cultuur, taal en gewoonten, maar een veelvoud ervan, vanwege de verschillende achtergronden. Dat maakt Zuidoost uniek, maar wat wel jammer is dat mogelijkheden niet altijd benut worden: bewoners blijven sterk gericht op de eigen groep, zodat we in Zuidoost meer naast elkaar dan met elkaar leven.

Al jarenlang zet ik mij als vrijwilliger in voor bewoners in Zuidoost: computerles geven aan oudere mensen; stichtingen helpen om richting te geven aan hun activiteiten, plannen te maken en financiering te vinden; workshops verzorgen aan bewoners die vanuit een uitkeringssituatie een onderneming willen beginnen; coachen van starters; ontwerpen van logo’s , flyers en affiches voor stichtingen en starters; op wijkniveau betrokken zijn bij transities waar Zuidoost mee te maken krijgt (van het gas af, buurtenergie, duurzaamheid, eenzaamheid en zorg voor elkaar). Vooral bij groepsactiviteiten vind ik het bijzonder om te merken dat mensen met een verschillende achtergrond elkaar gaandeweg leren kennen, gaan samenwerken en de ander gaan waarderen. Van het Fonds voor Zuidoost verwacht ik een stimulans om de vele mogelijkheden die Zuidoost in zich heeft ook tot verdere ontplooiing te brengen.”

Shairoen O’niel-Dahoe

“Mijn Naam is Shairoen O’Niel-Dahoe. Ik run al 7 jaar mijn gastouderopvang in Amsterdam Zuidoost. Daarvoor heb ik 12 jaar in het onderwijs gewerkt. Tevens werk ik nu 1 dag in de week bij Cordaan als buschauffeuse. Ik houd van organiseren en als bij baantje kan ik ingehuurd worden om te schminken. Ik ben een duizendpoot en ik heb heel veel kwaliteiten.

Het doet me goed om te zien wat er allemaal in Zuidoost wordt georganiseerd. Ik zit bij Fonds voor Zuidoost om een bijdrage te leveren aan onze mooie Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van onze talentvolle kinderen.”

Initiatiefnemers:
Beheerd door: